July 24, 2021

Muntjeskopen.nl

Alle informatie over jouw cryptocurrency

Categorie

Centrale bank en hun verantwoordelijkheden

Hier ben je nu
  • Start
  • FAQ
  • Centrale bank en hun verantwoordelijkheden
< Alle onderwerpen

Wat is de centrale bank?

Een centrale bank, monetaire autoriteit, reservebank of centraal banksysteem is een door de overheid gerunde entiteit die het monetaire en fiscale beleid van een economie of formele monetaire unie beheert. Het belangrijkste doel van centrale banken is om de marktrente te stabiliseren door de rentetarieven in de economie te beheersen. Centrale banken kunnen hun middelen ook gebruiken om de inflatie te ondersteunen en de economische activiteit te stimuleren. Bovendien heeft een centrale bank de macht om de basisrente voor de valuta in het land vast te stellen en kan ze zelfs de wisselkoers tussen valuta’s in de economie regelen.

Centrale banken bieden monetaire diensten om de inflatie te helpen beheersen en de vraag naar geld in de economie te vergroten. Inflatie wordt omschreven als de verandering van het prijsniveau als gevolg van veranderende hoeveelheden geld. Centrale banken kunnen ingrijpen in de markt om inflatie te voorkomen. De inflatie wordt doorgaans gekenmerkt door een geleidelijke prijsstijging gedurende een bepaalde periode. Monetaire autoriteiten streven naar een stabiel inflatiepercentage.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van deze bank?

Centrale banken hebben veel verantwoordelijkheden. In het verleden hadden deze instellingen zeer weinig macht om het economische systeem te beïnvloeden. Centrale banken mogen geen valuta uitgeven; zij mogen alleen reserves aanhouden om de stabiliteit van de valutamarkt te waarborgen en buitenlandse handel te voeren.

Tegenwoordig hebben centrale banken echter een sterkere invloed op het economische beleid van landen. Ze spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van de inflatie en het beheersen van inflatoire trends. Ze kunnen ook het monetaire beleid voor het land bepalen. Centrale banken kunnen de economie helpen door het groeipotentieel te vergroten en prijsstabiliteit te bevorderen.

Volgende Digitaal geld
Inhoud van deze pagina
Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.